Ostatnio dodane

poniedziałek, 3 lutego 2014

Kolacja na bogato

Wieczorem, zmęczeni po całym dniu raczej nie jesteśmy skłonni przygotowywać wielce skomplikowane dania. Wtedy z pomocą przychodzą proste, nieskomplikowane sałatki, z ograniczoną liczbą składników.


Moją zdecydowaną faworytką wśród sałatek jest ostatnio banalna mieszanka awokado, łososia i serka wiejskiego posypana koperkiem. Można ją wyprodukować w 15 minut. Przede wszystkim jednak warto wspomnieć, że jest zdrowa, bo jest bogata w składniki odżywcze.

Łosoś zawiera kwasy omega-3 i omega-6, które chronią przed chorobami serca, łagodzą bóle stawów, korzystnie wpływają na rozwój aparatu ruchu i pracę mózgu. Oprócz kwasów omega łosoś zawiera witaminy z grupy B odpowiadające min. za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, układu nerwowego oraz serca, wygląd skóry. Obecność witaminy A opóźnia procesy starzenia!  Obecna w rybie witamina D oraz wapń i fosfor wzmacniają układ kostny. W łososiu znajdziemy również jod, który reguluje wydzielanie hormonów tarczycy i potas, który usprawnia pracę układu nerwowego, korzystnie wpływa na pracę mózgu oraz obniża ciśnienie tętnicze.
Awokado, co ciekawe jest owocem. Zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminę E, które razem przeciwdziałają rozwojowi choroby Alzheimer'a. Zdrowe tłuszcze zawarte w awokado pomagają obniżyć ciśnienie krwi, minimalizują poziom "złego cholesterolu" i wspierają produkcję "dobrego cholesterolu". Zawarta w owocu luteina chroni wzrok przed uszkodzeniem i zapobiega zaćmie. Jedzenie awokado zaleca się osobom narażonym na cukrzycę, ponieważ zawarte w nim kwasy zapobiegają oporności insulinowej, a błonnik reguluje poziom cukru we krwi. Zawarty w owocu antyoksydant glutation wspiera wątrobę, system nerwowy i immunologiczny. Enzymy i składniki odżywcze w awokado powodują lepsze trawienie. Foliany zawarte w owocu są dobre dla kobiet w ciąży, wspierają rozwój płodu i zmniejszają ryzyko udaru mózgu. Może również pomóc chronić przed nowotworem piersi czy prostaty.
A teraz przepis na sałatkę bogatą w te wszystkie wartości odżywcze :)

Składniki:
  • 100-150 g wędzonego łososia w plastrach*,
  • jedno dojrzałe awokado**,
  • 200 g serka wiejskiego 
  • garść świeżego koperku,
  • cytryna

Serek wiejski wrzucić na sitko, polać delikatnie wodą, odsączyć. Przesypać serek do dużego naczynia.
Awokado obrać, przeciąć na pół, jedną połówkę zdjąć, z drugiej wyciągnąć dużą pestkę (dla niewtajemniczonych: awokado ma tylko jedną, dużą pestkę). Pociąć obie połówki owoca w paski, a następnie w kosteczkę, nie za drobną. Wrzucić posiekane awokado do naczynia z serkiem. Rozciąć cytrynę i wycisnąć nieco soku bezpośrednio na awokado.
Łososia możecie pociąć na drobne kawałki lub porozrywać, co kto lubi. Jeśli porwiecie go na drobno - będzie go w sałatce dużo. Kawałki łososia wrzucić bezpośrednio do naczynia z serkiem i awokado. Znów wycisnąć sok z cytryny, tym razem na łososia. Dzięki niemu sałatka jest smaczniejsza, lekko kwaskowa, uważajcie tylko żeby usunąć wszystkie pestki, które wpadną w trakcie wyciskania.
Teraz należy posiekać garść koperku na drobno, a następnie wsypać go do sałatki. Mieszamy wszystko dokładnie, tak by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Sałatka jest gotowa do pałaszowania.


* Najtańszego łososia, moim zdaniem dobrej jakości znalazłam w Biedronce - za 150 g zapłaciłam coś ok 8zł. Zwracajcie uwagę na datę ważności! Łosoś do sałatki musi być dobrej jakości, bo nie chcemy przecież żeby ktoś się pochorował :)
** Sprawdzamy czy awokado jest dojrzałe: "macamy" w sklepie owoc, jeśli skórka jest miękka i ugina się lekko pod naporem palca to znaczy, że egzemplarz jest dojrzały, nie przesadzajcie jednak, bo czasem można kupić przejrzałe awokado. Jeśli nie macie pewności lepiej kupcie twardy owoc, a kiedy położycie go w domu w sąsiedztwie jabłek i bananów, awokado szybko dojrzeć .






Źródło: 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz