Ostatnio dodane

piątek, 28 lutego 2014

Kurczak w krakersach

Kochane grubasy! - jak czule mawiała pewna pani z telewizora. Dziś mam dla Was nieskomplikowany, NIETUCZĄCY przepis na kurczaka w krakersach, którego pokochacie. Chyba, że już go znacie i często gości w Waszym menu ;)

Po raz pierwszy skosztowałam go u koleżanki. Ale internety podpowiadają, że to Nigella jest matką tego przepisu. Nieważne jednak kto i kiedy go wymyślił. Śmiem twierdzić, że to najlepszy kurczak jakiego jadłam. Delikatny i mięciutki w środku. Podawany z dipami smakuje jeszcze lepiej. Aż ślinka cieknie na samą myśl!



Składniki:
* 1 pierś z kurczaka,
* 200 ml jogurtu naturalnego (dobrze jeśli będzie gęstszy, ale nie typu grecki!),
* opakowanie krakersów,
* sól i pieprz

Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w paski. Bierzemy się za przygotowanie marynaty. Jogurt doprawiamy solą i pieprzem według upodobania. Jeśli lubicie, możecie dodać również inne przyprawy i zioła. Pokrojonego kurczaka wrzucamy do jogurtowej marynaty i wstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie wrzucamy krakersy do foliowej torebki i sięgamy po ciężki tłuczek. Tu następuje ulubiona czynność wszystkich pań - wyżywamy się na krakersach, tłukąc je tak by powstały okruchy rozmiaru płatków owsianych. Następnie wysypujemy je do naczynia, w którym dobrze będzie nam się panierowało.
Po godzinie sięgamy do lodówki po naszego kurczaka.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia (będziemy na niej układać kawałki kurczaka).
Kawałki kurczaka wyciągamy z marynaty jogurtowej i panierujemy w drobinkach z krakersów, a następnie układamy na naszej blasze, tak aby się nie skleiły. Kawałki kurczaka nie powinny znajdować się również jeden na drugim.
Kurczaka należy piec w piekarniku ok. 25 minut.

Składniki na dip:
* 200 ml jogurtu,
* 2-3 ząbki czosnku,
* sól i pieprz

Kiedy nasz kurczak piecze się w piekarniku bierzemy się za przygotowanie dipu. Możecie zrobić jeden, a możecie kilka. Ja najbardziej lubię dip czosnkowy, chyba dlatego że najlepiej smakuje z kurczakiem.
Rozdrabniamy dwa ząbki czosnku i wrzucamy do 250ml jogurtu. Mieszamy. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Znów mieszamy i gotowe.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz