Ostatnio dodane

sobota, 25 stycznia 2014

Najbardziej czekoladowe muffiny z Nutellą i KitKatami

Dziś będzie przepis na najprawdopodobniej najbardziej czekoladowe muffiny.

Ciasto czekoladowe, krem Nutella i kawałki batonów KitKat. Brzmi jak +1000 kcal w drodze w biodra? Cóż, nie jest to zdecydowanie przysmak dietetyczny, ale jeśli możecie sobie pozwolić na trochę słodkości gorąco polecam.

Poniżej przepis.


Składniki:*
  • 300g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 75g cukru może być trzcinowy
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 170ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 130g masła roślinnego lub margaryny
dodatkowo: Nutella, 6 podwójnych batonów KitKat


Mąkę przesiać do dużej miski, dodać proszek do pieczenia, kakao i połączyć składniki. Używajcie do tego drewnianej łyżki, a nie miksera! Dodać cukier i cukier waniliowy. Mieszać dobrze składniki łyżką. Odstawić mieszankę suchych składników na bok.


Rozgrzać piekarnik do 200°C.

Masło w międzyczasie roztopić i ostudzić.

Następnie wbijć jaja do drugiego naczynia, dodać mleko i miksować na średnich obrotach.

"Mokre" składniki powoli dolewać do suchych, mieszając je drewnianą łyżką. 
Dodać roztopione masło. Ciasto mieszać delikatnie, ma być lekko grudkowate, ale wszystkie składniki muszą być ze sobą połączone.

Wyłożyć formę do muffinów papilotkami i do każdej nałożyć łyżkę masy. Ja nakładam masę metalową łyżką i pomagam sobie drugą, bo jest dość lepka. Następnie do każdej papilotki nakładać łyżeczkę Nutelli i przykrywać ją kolejną porcją masy.

Piec 20 minut do tzw. "suchego patyczka".

Batony KitKat pociąć w kosteczkę ale niezbyt drobno. 
Po wyjęciu z piekarnika odczekać aż muffiny nie co ostygną. Następnie wysmarować górę Nutellą i ułożyć na niej kawałki pociętych KitKatów.

Palce lizać! :)

* ja robię z takiej ilości składników 12 babeczek

         


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz